“Vanaf de eerste grasspriet draait alles om kaas”
Er zijn maar weinig kaasmakerijen die zelf hun melk produceren, zoals al vanaf de oorsprong bij de familie Klaver aan de orde is. De familie Klaver staat vanaf dag één voor de zuivere smaak van de kazen. De zuivere smaak komt van de natuurlijke voeding van de dieren en het ambachtelijk kaasmaakproces. Al voor het maaien van het gras wordt het gras door de boer geproefd om zeker te zijn van de juiste kwaliteit.
In de voeding voor de dieren wordt lijnzaad verwerkt. Deze zaden zorgen voor melk en kaas met gezonde, onverzadigde vetten en een romige smaak. In de zuivere blanke kazen proef je duidelijk de zilte bodem en het lijnzaad terug. Klaver heeft circa 400 koeien en 2100 geiten die vrij ronddartelen in de weide en beschikking hebben over een comfortabele stal. Met hen maakt de familie Klaver verschillende kazen, stuk voor stuk uniek van smaak. Alle kazen zijn bereid met de puurste ingrediënten.
KlaverKoe
De eigen koeienboerderij van Klaver is te vinden op de Langereis 6 in Winkel.
De koeien krijgen natuurlijke en eerlijke voeding. Het voer voor de koeien komt van het eigen land en wordt ook door KlaverKoe bewerkt. Aan dit voer wordt lijnzaad toegevoegd. Dit is belangrijk voor de Omega 3 vetzuren. Ook worden de melkvetten zachter. Dat zorgt ervoor dat de Noord-Hollandse Klaverkaas lekkerder smaakt en u nog meer geniet van onze kazen.
KlaverGeit
KlaverGeit is de eigen geitenboerderij van Klaver. Deze is te vinden aan de Unjerweg 1 in Oude Niedorp.
In 2002 werd eerst gestart met een geitenboerderij in Berkhout. Van daaruit werden per dag 600 geiten gemolken.
Het grote succes van geitenkaas was in 2005 aanleiding tot het bouwen van een eigen geitenstal. Hierdoor werd het mogelijk de productie van geitenkaas te vergroten. Op de eigen geitenboerderij worden 2100 geiten gehouden. Ook de geiten krijgen natuurlijke en eerlijke voeding.
Weetjes over de koeienboerderij:
- Onze boeren John en Tim Klaver melken 2 keer per dag
- Beide keren melken zij 400 koeien
- Gemiddeld geeft een koe 28 liter melk per dag
Weetjes over de geitenboerderij:
- De geiten worden 2 keer per dag gemolken
- Een geit geeft gemiddeld 3 liter melk per dag
- Geitenkaas is wit omdat geiten caroteen omzetten in Vitamine A. Hierdoor komt de gele kleurstof niet in de kaas terecht
Klaverkaas werkt samen met andere koeienboerderijen wanneer de melkproductie van de eigen koeien niet voldoende is voor de gevraagde kaasproductie. Deze andere koeienboerderijen zijn zeer zorgvuldig geselecteerd en werken volledig volgens de standaarden en eisen van Klaverkaas.
Klaverkaas werkt samen met andere geitenboerderijen wanneer de melkproductie van de eigen geiten niet voldoende is voor de gevraagde kaasproductie. Deze andere geitenboerderijen zijn zeer zorgvuldig geselecteerd en werken volledig volgens de standaarden en eisen van Klaverkaas.
Ontdek de geit!
De melkgeitensector is een jonge, ambitieuze sector die streeft naar een toekomstbestendige en verantwoorde manier van voedselproductie. Bovendien wil de sector transparant zijn, ook over onderwerpen die uitdagingen vormen.
Wil je meer te weten komen over geiten en de geitensector? Ga dan naar www.ontdekdegeit.nl